Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Καχίρα: Η ηρωίδα των αιγυπτιακών κόμικς που προστατεύει τις γυναίκες

Καλωσορίστε την Καχίρα. Φοράει μαντίλα, έχει υπερδυνάμεις και δεν της αρέσει καθόλου μα καθόλου να την κακοποιούν σεξουαλικά. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και μιλάει αγγλικά και αραβικά. Γεννήθηκε στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης από μία 19χρονη Αιγύπτια μπλόγκερ και καλλιτέχνιδα, τη Ντίνα Μοχάμεντ.


Η δημοτικότητα της στη Μέση Ανατολή γνωρίζει άνοδο. Αν και αρχικά το κοινό που ακολουθούσε τις περιπέτειες της Καχίρα ήταν νεαρές Μουσουλμάνες που μπορούσαν να σχετισθούν με την σούπερ ηρωίδα, τελικά η απήχησή της αποδείχθηκε παγκόσμιας εμβέλειας. Η Καχίρα μάχεται κατά των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Αίγυπτο.

Αποστολή της είναι να πατάξει τον «μισογυνισμό και την ισλαμοφοβία». Καχίρα στα αραβικά σημαίνει Κάιρο: «Το όνομα Κάιρο έχει τόσα βαθιά νοήματα, όπως "νικητής" και "κατακτητής"» είπε η Μοχάμεντ στο δίκτυο Al Arabiya. «Είναι κάτι φυσικό για εκείνη να μάχεται κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στην Αίγυπτο, γιατί αντιμετωπίζει κυρίως θέματα που με απασχολούν πολύ και αυτό ήταν κάτι σημαντικό με το οποίο έπρεπε να καταπιαστεί» προσέθεσε η 19χρονη μπλόγκερ. Στην διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταχρίρ, εκατοντάδες γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι από διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Η Μοχάμεντ σχεδίασε την Καχίρα με μαντίλα «γιατί πολεμάει την ισλαμοφοβία και γιατί η απεικόνιση γυναικών με χιτζάμπ που να μην είναι απάνθρωπη είναι περιορισμένη». Η ηρωίδα μάχεται επίσης κατά των κοινωνικών στερεοτύπων αναφορικά με τους ρόλους των δύο φύλων. Η Καχίρα διακωμωδεί ένα τραγούδι που προωθεί την ανωτερότητα των ανδρών έναντι των γυναικών. «Η Καχίρα είναι σπουδαία ως ένα φανταστικό μέσο για να ενημερωθεί ο κόσμος για τα θέματα που με απασχολούν» λέει η Μοχάμεντ, η οποία σχεδιάζει, γράφει τα κείμενα και αναρτά η ίδια στο μπλογκ της τις περιπέτειες της σούπερ ηρωίδας της.

Δείτε το blog της Καχίρα εδω

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου