Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το παιδί και η ντροπή της σεξουαλικότητας



Συχνά, η πρώτη αφύπνιση της σεξουαλικότητας στην παιδική ηλικία αντιμετωπίζεται από την οικογένεια με αμηχανία ή ακόμα και με αρνητικότητα.

 Οι ίδιοι οι γονείς άλλωστε είχαν υποστεί την αρνητική αντιμετώπιση από το οικογενειακό περιβάλλον τους, είχαν κι αυτοί αποδεχθεί τα ταμπού γύρω από το σεξ και αυτή την σύγχιση μεταφέρουν στα παιδιά τους. Αντίθετα, οι γονείς που έχουν καλή σχέση με την σεξουαλική τους έκφραση, εύκολα θα βρουν τον τρόπο να απενοχοποιήσουν το παιδί τους, να το βοηθήσουν να βρει τα όριά του, την ελευθερία και τον αυτοσεβασμό του και να αποδεσμευθεί από τις επικριτικές παραδοσιακές αντιλήψεις. Ο στοργικός γονιός εκπαιδεύει, χωρίς να επικρίνει.
Στις θρησκευόμενες οικογένειες, η αρνητικότητα είναι πιο συχνή, εξαιτίας των θρησκευτικών ενοχοποιήσεων γύρω από τον αυνανισμό και τις προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις, όταν ένας παντοδύναμος Θεός αποδοκιμάζει την σεξουαλική έκφραση και την κατατάσσει στο ζωώδες και όχι στο ανώτερο πνευματικό και ψυχικό επίπεδο του ανθρώπου.
Η οικογενειακή αντίληψη γύρω από την σεξουαλικότητα πολλές φορές εκφράζεται με μια υπερβολική ανησυχία ή ακόμα και καταπίεση γύρω από την υγιεινή και την κοινωνική κριτική, φορτίζεται με απαγορεύσεις, απόρριψη ή περιφρόνηση προς το παιδί που με αθωότητα εκδηλώνει την σεξουαλικότητά του, μαθαίνει το σώμα του και «παίζει» σεξουαλικά παιχνίδια με τους συνομήλικούς του. Αυτές οι γονεϊκές απαγορεύσεις θα γίνουν αργότερα μέρος του Υπερεγώ του παιδιού, τραυματίζουν την παιδική του αξιοπρέπεια με συχνό αποτέλεσμα να επιδρούν αρνητικά στην μελλοντική σεξουαλική και ερωτική του ζωή.
Σεξουαλικές δυσλειτουργίες στην ενήλικη ζωή έχουν τη ρίζα τους στις ενοχοποιήσεις και τις απαγορεύσεις των γονέων που συνοδεύτηκαν με ταπεινωτικά συναισθήματα και ενοχικές σκέψεις γύρω από την θεϊκή τιμωρία. Αλλοτε πάλι, οι ενήλικες για να απαλλαγούν από αυτό το παιδικό καθεστώς της αμαρτίας απομακρύνονται ολωσδιόλου από την θρησκεία, κλείνοντας μια για πάντα της σχέση τους μαζί της.
Η αντιμετώπιση της σεξουαλικότητας των παιδιών από τους γονείς χρειάζεται στοργή ειλικρίνεια και ξεκάθαρη πληροφόρηση. Οι παραπλανητικές πληροφορίες, οι υπεκφυγές αλλά και η σύνδεση της σεξουαλικότητας με την αγάπη και την συντροφικότητα δεν βοηθούν το παιδί να αποκτήσει τα όρια, το μέτρο αλλά και την αισθητική αντίληψη γύρω από την ελευθερία και τον σεβασμό των μελλοντικών σεξουαλικών του συντρόφων.

Μαρία Λασσιθιωτάκη
www.selftherapy.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου