Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Περί Ισότητας




Περί Ισότητας


Τελευταία πολύς λόγος γίνετε για την ισότητα των φύλων σε καίριες θέσεις στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, στην πολιτική. Ίσως να έχει νόημα να δούμε τι συμβαίνει στην Καστοριά, να δούμε πόσο μας αφορά ή όχι.


Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς απαρτίζεται από 41 δημοτικούς συμβούλους. Από αυτούς μόλις τέσσερις είναι γυναίκες, ποσοστό που μετά βίας φτάνει το 10% τοις εκατό.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς υπάρχουν περίπου 30 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνεπώς απαιτούνται 30 διευθυντές. Από αυτούς μόλις 6 είναι γυναίκες, ποσοστό που αγγίζει το 20%, τη στιγμή που οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι γυναίκες. 

Δύο πολύ αδρά παραδείγματα, που ανταποκρίνονται στη δική μας κοινωνία, μπορούν να αναδείξουν την έκταση του φαινομένου. Και μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν μιλάμε για φαινόμενο, για τύχη, για συγκυρία, για τάση ή για οτιδήποτε άλλο. Μπορεί επίσης να αναρωτηθεί κανείς εάν μιλάμε για ευκαιρία για αναστοχασμό, για επαναπροσδιορισμό των θέσεων, των πεποιθήσεων, των αξιών ή ακόμα και των προσδοκιών μας. 

Που βρισκόμαστε σε σχέση με την κοινωνία, τι ρόλο έχουμε, τι περιμένουμε από εμάς, τι περιμένει η κοινωνία από εμάς, πόσο ανταποκρινόμαστε στο αναμενόμενο και πόσο ματαιωνόμαστε στην μη εκπλήρωσή του;

Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μεταξύ 142 χωρών, τις κατατάσσει τις χώρες αναφορικά με το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση μετά την Κίνα, την Ουγκάντα την Γουατεμάλα και τη Σλοβακία. Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι η “κατρακύλα” της χώρας από το 2006. Συγκεκριμένα το 2006 βρισκόταν στην 69η θέση της κατάταξης, το 2010 στην 58η ενώ η ραγδαία κάθοδος εντοπίζεται το 2012 όπου η Ελλάδα πέφτει στην 82η θέση, το 2013 στην 81η και το 2014 στην 91η θέση.

Όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες η χώρα βρίσκεται στην 87η θέση όσον αφορά στη συμμετοχή και τις ευκαιρίες στην οικονομία, στην 53η θέση όσον αφορά την εκπαίδευση, στη 55η όσον αφορά την υγεία. Το χαμηλότερο δείκτη συναντάμε όσον αφορά την πολιτική χειραφέτηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση.

Πολλοί μιλούν για ανεπανόρθωτο πλήγμα της ισότητας των φύλων για την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.
Το ανεπανόρθωτο είναι ίσως λέξη ισοπεδωτική. Υποδηλώνει κάτι μη αναστρέψιμο. Σε καμία περίπτωση η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Αρκεί να αναστραφούν οι πεποιθήσεις μας, σχετικά με τη θέση των γυναικών. Ίσως όχι μόνο για τη θέση, αλλά κυρίως για τις πεποιθήσεις μας αναφορικά με τις ικανότητές τους. Τη στιγμή που μια ολόκληρη κοινωνία φαινομενικά αναγνωρίζει μια γυναίκα που επιτυγχάνει στον κλάδο της, την ίδια στιγμή μπλοκάρει εκατοντάδες άλλες ως μη επαρκείς. Τη στιγμή που μια τοπική κοινωνία εκλέγει δύο ετερόφυλους βουλευτές, και φαινομενικά κλείνει την ψαλίδα της ανισότητας, την ίδια στιγμή δεσπόζουν μόνο άνδρες στις ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι όντως πιο ικανοί ή μήπως τους περιμένουμε να είναι;
Βασίλειος Κιοσσές
Ψυχολόγος
Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καστοριάς
Δευ- Παρ: 7.00-15.00
Τηλ 2467022122
(Ο Νοέμβρης είναι μήνας ευαισθητοποίησης ενάντια στη βία κατά των γυναικών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου