Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Τα 5 στερεότυπα που κρατάνε τις γυναίκες μακριά από τις επιστήμες


Τι κι αν σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο 2015; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Boston Consulting Group, οι σύγχρονες γυναίκες αποθαρρύνονται -άδικα- από το να ακολουθήσουν τον κλάδο των επιστημών.
Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι τα κοινωνικά στερεότυπα. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα πέντε βασικά στερεότυπα που τις εμποδίζουν είναι τα εξής:

Η επιστήμη είναι μοναχικός δρόμος

Έχουμε φτιάξει στο μυαλό μας μια στερεοτυπική εικόνα του “τρελού” επιστήμονα που κάθεται μόνος του και μελετάει ή κάνει πειράματα με ανακατεμένα μαλλιά. Κι' όμως είναι τόσο ξεπερασμένο και αναληθές αυτό. Η επιστήμη είναι ομαδική υπόθεση. Η χημεία χρειάζεται τη φυσική, η φυσική τα μαθηματικά, η νευρολογία συνδέεται με την ψυχολογία και τη βιολογία κ.ο.κ.

Οι γυναίκες αποτυγχάνουν πιο συχνά στις ανώτατες σπουδές

Είναι σοκαριστικό ότι ακόμη υπάρχει στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων ότι οι πιο εξειδικευμένες σπουδές είναι αντρική υπόθεση. Γεγονός που φυσικά αναιρείται στην πράξη. Συγκεκριμένα στη Γαλλία το 2010, 51% των γυναικών αποφοίτησε από ανώτατα ιδρύματα, έναντι ένα 37% των ανδρών.

Οι επιστήμες δεν είναι γυναικεία υπόθεση

Τα κοινωνικά πρότυπα καλλιεργούν στις γυναίκες έναν “παθητικό” ρομαντισμό και τους ενισχύουν το όνειρο της μητρότητας και της συντροφικότητας. Στην έρευνα αναφέρεται ότι ο πατροπαράδοτος προορισμός της γυναίκας να γίνει σύζυγος και μητέρα, ανεξάρτητα από την βαθύτερη επιθυμία ορισμένων, είναι ο βασικός λόγος που φοβάται ή διστάζει να μπει στα “βαθιά” των επιστημών.

Δεν μπορείς να είσαι μητέρα και επιστήμων

Η ιδέα ότι καριέρα και προσωπική ζωή δεν συνδυάζονται εύκολα, δημιουργεί αναστολές στις γυναίκες από το να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν στην ζωή τους. Το μοντέλο της επιτυχημένης επιστήμονα που επιστρέφει σπίτι για να μαγειρέψει και να φροντίσει τα παιδιά της, είναι ανύπαρκτο. Κι όμως υπάρχει πληθώρα γυναικών που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το να κάνεις καριέρα στον τομέα που σου ταιριάζει και να έχεις οικογένεια, όχι μόνο είναι εφικτό, αλλά και απαραίτητο.

Οι άντρες πληρώνονται καλύτερα

Αυτό είναι ένα στερεότυπο που δεν αφορά μόνο των χώρο των επιστημών. Πράγματι και στον χώρο των επιστημών οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν θέματα ρατσισμού και άνισης μεταχείρισης. Ωστόσο σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες που εργάζονται στις επιστήμες πληρώνονται κατά 33% υψηλότερα από εκείνες που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε άλλους κλάδους.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/ta-5-stereotupa-pou-kratane-tis-gunaikes-makria-apo-tis-epistimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου