Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση Ημέρα της Γυναίκας (φωτό)


Μια εκδήλωση που μας δίδαξε πολλά. Μια εκδήλωση που άγγιξε τις καρδιές μας ακριβώς γιατί οι γυναίκες μίλησαν βιωματικά, μίλησαν για τις ίδιες. Στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν να ξαναθίξουμε το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.
Αυτό το κάνουμε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτή η Κυριακή 8 Μαρτίου είχε όμως κάτι διαφορετικό. Μια ημέρα, όχι για ευχολόγια και λουλούδια, αλλά μια ημέρα απολογισμού.
Πόσο πραγματικά έχουμε προχωρήσει στην ουσιαστική ισότητα των φύλων και τι χρειάζεται ακόμα να κάνουμε;

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δρ. Μπινιάκος Μιχάλης ο οποίος έθεσε καίρια ερωτήματα αναφορικά με την ισότητα των φύλων. "Το γεγονός πως όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνουν και οι γυναίκες διευθυντές σε επιχειρήσεις, σημαίνει πως προχωράμε προς την ισότητα;;" ρώτησε και δημιούργησε απορίες.

Συνέχισε η κυρία Αντωνίου Ματούλα, δημοτική σύμβουλος του δήμου Καστοριάς με την εισήγηση με τίτλο "Η γυναίκα στην πολιτική σκηνή και την τοπικη αυτοδιοίκηση της Καστοριάς". Η ίδια, ούσα μία έκ των τεσσάρων μόνο εκλεγμένων γυναικών από τους 41 δημοτικούς συμβούλους, αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η κυρία Σόνια Ευθυμιάδου- Παπασταύρου, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, με την εισήγησή της "Δια γυναικός πηγάζει τα κρείττω" μας ξανασύστησε 9 γυναίκες της Ελλάδας, οι οποίες συγκαταλέγονται στις σπουδαιότερες γυναίκες του κόσμου, για κάποιες από τις οποίες οι φήμες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αποκατέστησε έτσι με κάποιον τρόπο, όλα όσα ξέρουμε για ορισμένες σπουδαίες γυναίκες, ανέδειξε το έργο τους και τη σημαντικότητα τους.
Η κυρία Βερόνικα Αποστόλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθήλωσε το κοινό με τη σπαραξικάρδια εισήγησή της με τίτλο "Γυναίκα και Σκλήρυνση κατα Πλάκας: Προσωπικό Βίωμα". Πολύ γενναιόδωρα μοιράστηκε μαζί μας όλη της την εμπειρία της νόσου, την κατάρρευση αλλά και τη δύναμη που ανακαλύπτουμε πως έχουμε όλοι μέσα μας. Μας θύμισε να μην σταματάμε να εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας.




Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης αφορούσε τη "Γυναίκα μέσα από την ποίηση και το δημοτικό τραγούδι". Προηγήθηκε η παρουσίαση ενός φωτογραφικού λευκώματος με γυναίκες σε θέσεις και στιγμές που άλλαξαν την ανθρωπότητα, ενώ οι γυναικείοι και πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετείχαν παρουσίασαν ποιήματα αλλά και παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια που εξυμνούν τη γυναίκα.
Ακούστηκαν ποιήματα του Κωστή Παλαμά, της Κικής Δημουλά και του Τόλη Νικηφόρου από το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Τοιχιού και το Σύλλογο Γυναικών Καλοχωρίου.
Η κυρία Ρόζα Παρασκευοπούλου (στη φωτογραφία κάτω) από τον Πολιτιστικό Εξωραιστικό Σύλλογο Γυναικών Μεσοποταμίας, μας συγκλόνισε με το ποίημα της ίδιας που έγραψε για τη μητέρα της.


Για τη θέση της γυναίκας στο δημοτικό τραγούδι μίλησαν εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κολοκυνθούς, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καστοριάς και την Εύξεινο Λέσχη Καστοριάς.
Η γυναίκα ως ηρωίδα, ως σύζυγος και ως μάνα μέσα στην παράδοση, μας έδειξε μια άλλη διάσταση των δημοτικών τραγουδιών.






Η κυρία Μαρούλα Βέργου-Γκαμπέση απήγγειλε το εξαιρετικό ποίημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη με τίτλο "Αμαρτωλό" κάνωντας ξεχωριστή μνεία στις γυναίκες του περιθωρίου:

Στη Σμύρνη Μέλπω, Ηρώ στη Σαλονίκη
στο Βόλο Κατινίτσα έναν καιρό
τώρα στα Βούρλα με φωνάζουν Λέλα

ο τόπος μου ποιος ήταν, ποιοι οι δικοί μου
αν ξέρω ανάθεμά με
σπίτι, πατρίδα, έχω τα μπουρδέλα.

Ως κι οι πικροί μου χρόνοι, οι παιδικοί μου
θολές, σβησμένες ζωγραφιές
κι είν’ αδειανό σεντούκι η θύμησή μου

το σήμερα χειρότερο απ’ το χτες
και τ’ αύριο απ’ το σήμερα θε να ‘ναι
φιλιά από στόματ’ άγνωστα, βρισιές
κι οι χωροφύλακες να με τραβολογάνε

γλέντια, καβγάδες ως να φέξει
αρρώστιες, αμφιθέατρο, Συγγρού
κι ενέσεις 606

πνιγμένου καραβιού σάπιο σανίδι
όλ’ η ζωή μου του χαμού

μ’ από την κόλασή μου σου φωνάζω
εικόνα σου είμαι κοινωνία
και σου μοιάζω…



Για τη θέση της γυναίκας ως μάνα μέσα από το δημοτικό τραγούδι, η Εύξεινος Λέσχη Καστοριάς, επέλεξε έναν εξαιρετικό τρόπο να μας αποδώσει τη σημαντικότητα της. Ο λυράρης Νικηφόρος Φουλιράς, μέλος της Ευξείνου Λέσχης Καστοριάς, έκλεισε την εκδήλωση παίζοντας για εμάς το ποντιακό τραγούδι "Η μάνα εν κρύο νερό", ένα τραγούδι που συγκινεί και αποτελεί ίσως της αρτιότερη απόδωση της μάνας.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έγραψαν στο τέλος τις ευχές τους για τη γυναίκα, σε ένα κολάζ ευχών που είχε αναρτήσει το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών, δημιουργώντας έτσι το αναμνηστικό υλικό της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε κάθε έναν και κάθε μία ξεχωριστά που με την παρουσία του γέμισε την αίθουσα και συνηγόρησε σε μία άκρως επιτυχημένη εκδήλωση.

Με εκτίμηση
Τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καστοριάς


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου