Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

28 Μαΐου 1952: Κατοχύρωση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τις γυναίκες




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28 Μαΐου 1952: Κατοχύρωση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τις γυναίκες

Στις 28 Μαΐου 1952 ο νόμος 2159, κατοχυρώνει το δικαίωμα της γυναίκας όχι μόνο να εκλέγει, αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, οι Ελληνίδες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη που ακολουθεί, αφού δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Στις επαναληπτικές εκλογές, ωστόσο,
λίγους μήνες αργότερα, εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Ελλάδας, η Ελένη Σκούρα.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, ζήτησε από τη μοναδική γυναίκα βουλευτή της Καστοριάς αυτή τη στιγμή, την κυρία Μαρία Αντωνίου, να στείλει το δικό της μήνυμα, αναφορικά με τη θέση της γυναίκας αλλά και την ισότητα των δύο φίλων.

Η ίδια ανταποκρίθηκε θετικά και μας έγραψε τα εξής:

«Σαν  σήμερα, πριν  από  63  χρόνια, στις  28  Μαΐου  το  1952,  η  γυναίκα κατοχυρώνει το δικαίωμα  όχι μόνο να εκλέγει αλλά και να εκλέγεται στις Δημοτικές και στις Βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για ένα από τα ουσιαστικότερα βήματα σε ό,τι αφορά την ισότητα των δύο φύλων τόσο στον χώρο της πολιτικής  αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη.
Το θέμα της ισότητας των δύο φύλων παραμένει και σήμερα, στις δύσκολες μέρες που όλοι βιώνουμε, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Πλέον με την διαμόρφωση της κοινωνίας στα σημερινά πολιτικά - εργασιακά δεδομένα υπάρχει ελπίδα ότι “αύριο δεν θα χρειαζόμαστε πια ποσοστώσεις” για να προωθηθεί η ισότητα των δύο φύλων, ότι τα νεαρά κορίτσια θα έχουν “παντού στον κόσμο πρόσβαση στην εκπαίδευση” και οι γυναίκες πλέον θα μπορούν να επιλέγουν τη ζωή που επιθυμούν.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιδιώκουμε ακόμα και σήμερα έναν υγιή φεμινισμό, που ζητά την  ισοτιμία των δύο φύλων και όχι την αναστροφή ρόλων


Ευχαριστούμε την κυρία Μαρία Αντωνίου και ευχόμαστε να ξεκινήσουμε όλοι να οδεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση όπου κάθε γυναίκα θα ζει τη ζωή που επιθυμεί.

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Καστοριάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου