Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Μπαμπά είσαι σημαντικός για τα παιδιά σου. Μην απομακρύνεσαι!



Ο άντρας της κόρης του. Ο μπαμπάς είναι το αντρικό πρότυπο της κόρης. Τι τύπο άντρα θα θέλατε να συντροφεύει την κόρη σας αργότερα στη ζωή της; Έναν τρυφερό άντρα που θα την αγαπά, θα την στηρίζει και θα την φροντίζει ή έναν επιθετικό, αγενή και καταπιεστικό σύντροφο;

Ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο πατέρας στην μητέρα των παιδιών του αλλά και στην ίδια του τη κόρη, είναι ο τρόπος που το παιδί θα θεωρήσει πρότυπο. Δηλαδή στο μυαλό της κόρης θα εγγραφεί το μοντέλο του πατέρα της, όποιο κι αν είναι αυτό, ως το σωστό-επιτρεπτό μοντέλο άνδρα στη ζωή της. Άρα, όταν θα μεγαλώσει και θα κάνει τα πρώτα της βήματα στη προσωπική της ζωή θα είναι αυτό το μοντέλο-πρότυπο που θα την καθοδηγεί. Τι κι αν κάνει σχέση με ένα βίαιο και συναισθηματικά κακοποιητικό άντρα; Αν ο πατέρας της, της έχει δώσει αυτή την εικόνα ως παράδειγμα του αντρικού φύλου, τότε θα θεωρήσει και η ίδια ότι έτσι είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, έχουν και τα δύσκολα τους…

Μπαμπά τι άντρα θέλεις να έχει η κόρη σου στο μέλλον;

Το αντρικό πρότυπο του γιου. Ο γιος, το αγόρι, κοιτά τον πατέρα σαν Θεό. Είναι ο άντρας που θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, άσχετα αν στην εφηβεία αντιδρά. Αυτό είναι το πρότυπο του και για πολλά χρόνια της ζωής του θα τον θαυμάζει και θα τον αγαπά ως ένα αλάνθαστο πρότυπο. Η ευθύνη λοιπόν για το σωστό παράδειγμα είναι στο χέρι σου μπαμπά!
Αν ο πατέρας εργάζεται και φροντίζει την οικογένεια έτσι θα μάθει και ο γιος. Αν ο πατέρας θέτει στόχους και παλεύει για αυτούς, έτσι θα μάθει και ο γιος. Αν ο πατέρας αγαπά τα παιδιά του και είναι τρυφερός μαζί τους, αυτός ο τύπος πατέρα θα είναι και ο γιος. Αν ο πατέρας είναι στοργικός με την μητέρα/σύντροφο, έτσι θα είναι κι ο γιος με την μελλοντική του σύντροφο. Αν ο πατέρας σέβεται τις γυναίκες, θα τις σέβεται και ο γιος.

Αν πάλι ο πατέρας είναι επιθετικός και κακοποιητικός, τότε και ο γιος θα θεωρήσει ότι αυτός είναι ο τρόπος να μεγαλώσει και τα δικά του παιδιά. Υποτιμώντας τα, χρησιμοποιώντας ψυχολογική και σωματική βία και βάζοντας την μητέρα/γυναίκα σε πολλή χαμηλή θέση μέσα στην οικογένεια.

Πως θέλεις να δεις το γιο σου αύριο μπαμπά;

Το στήριγμα της μαμάς. Με την γέννηση του παιδιού, ο πατέρας νιώθει παραγκωνισμένος στην σχέση μητέρας-βρέφους. Οι 9 μήνες κύησης και ο θηλασμός δένουν την μητέρα με ένα δεσμό πολύ δυνατό με το μωρό, που ο πατέρας πρέπει να χτίσει με το παιδί του αφού έρθει στο κόσμο. Για αυτό και βλέπουμε συχνά τον πατέρα να αποσύρεται, να νιώθει απομακρυσμένος και να μην ξέρει πώς να δημιουργήσει τη δική του σχέση με το παιδί του. Κι όμως η μητέρα τον έχει πολύ ανάγκη! Κι όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και σε ψυχολογικό. Ο μπαμπάς πρέπει να είναι το στήριγμα της όταν εκείνη πανικοβάλλεται με το μωρό και χάνει την υπομονή και την ψυχραιμία της. Εκείνος λειτουργεί σαν ισορροπιστής στην ψυχική κατάσταση της μητέρας.

Αργότερα όταν τα παιδιά μεγαλώσουν είναι αυτός που θα συζητήσει με την μητέρα για την πορεία τους. Που θα δώσει την δική του άποψη και γνώμη για τα θέματα διαπαιδαγώγησης τους και θα βοηθήσει την μητέρα να δει και μια άλλη οπτική γωνία των πραγμάτων. Είναι ο πατέρας που θα βοηθήσει τη μητέρα να απεξαρτηθεί από την πολλή έντονη σχέση με τα παιδιά της και ειδικά με τον γιο.

Μπαμπά είσαι σημαντικός για τα παιδιά σου. Μην απομακρύνεσαι!

Ίριδα Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγή: http://lifemade.gr/

*Τα πρόσωπα της φωτογραφίας, δεν απεικονίζουν τα πραγματικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου