Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Τέλος στις διαφημίσεις με στερεότυπα για τα δύο φύλα, όπως άντρες που δεν κάνουν δουλειές του σπιτιού

Ο οργανισμός ASA (Advertising Standards Authority) που επιβλέπει τις διαφημίσεις στη Βρετανία αποφάσισε να απαγορεύσει τις διαφημίσεις που διαιωνίζουν στερεότυπα, ανάμεσά τους κι αυτές που δείχνουν άντρες να αποτυγχάνουν σε απλές οικιακές δουλειές.
Οι νέοι κανονισμοί αφορούν διαφημιστικά σποτ που αποδίδουν συγκεκριμένες δραστηριότητες σε ένα συγκεκριμένο φύλο και εκείνα που χλευάζουν ανθρώπους, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα στερεότυπα γύρω από τα δύο φύλα. 
Στόχος του οργανισμού είναι να υπογραμμίσει το «ενδεχόμενο βλάβης ή προσβολής» που γεννούν τέτοιου είδους στερεότυπα, όταν αναπαράγονται στις διαφημίσεις. 
«Τα νέα στάνταρ δεν έχουν σκοπό να απαγορευτούν όλες οι μορφές στερεοτύπων γύρω από τα δύο φύλα και θα ήταν ακατάλληλο και μη ρεαλιστικό να εμποδίσουμε διαφημίσεις να προβάλλουν μια γυναίκα να καθαρίζει ή έναν άντρα να φτιάχνει κατασκευές. Αφορούν διαφημίσεις με "προβληματικά" στερεότυπα που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσουν κακό», αναφέρει ο ASA. 

Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα «προβληματικά στερεότυπα» περιλαμβάνουν:

 - Διαφημίσεις που απεικονίζουν μέλη της οικογένειας να τα κάνουν άνω κάτω ενώ μια γυναίκα έχει την αποκλειστική ευθύνη στο να καθαρίσει. 
 - Διαφημίσεις που υπονοούν πως «μια συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ακατάλληλη για αγόρια επειδή είναι στερεοτυπικά συνδεδεμένη με κορίτσια, κι αντίστροφα. 
 - Διαφημίσεις με άντρες να «προσπαθούν και να αποτυγχάνουν» στο να βγάλουν εις πέρας «απλές εργασίες για γονείς ή του νοικοκυριού». 

Ο οργανισμός εντόπισε και κατονομάζει έξι στερεότυπα φύλου, που προβάλλονται στις διαφημίσεις, ανάμεσά τους «επαγγέλματα ή θέσεις» και «χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές» που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο φύλο αλλά και το να χλευάζονται άνθρωποι επειδή έχουν «μη στερεοτυπική» συμπεριφορά ή εμφάνιση. 
Ως στερεοτυπικές αναγνωρίστηκαν επίσης και διαφημίσεις που περιέχουν σεξουαλικοποίηση και με αντικειμενοποίηση. «Παρόλο που η διαφήμιση είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν σε ανισότητα ανάμεσα στα φύλα, οι αυστηρότεροι κανόνες γύρω από τον τομέα μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης τόσο για κάθε άτομο ξεχωριστά όσο και για την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολο», Guy Parker, γενικός διευθυντής της ASA. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου