Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών




25η Νοεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών



Στις 25 Νοεμβρίου 1960, τρεις αδελφές από τη Δομινικανή Δημοκρατία, πολιτικές ακτιβίστριες, γνωστές ως οι αδελφές Mirabal, δολοφονήθηκαν βάναυσα καθώς αντιτάχθηκαν στο δικτατορικό καθεστώς του δικτάτορα Trujillo. Η Παγκόσμια η μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θυμάται αυτή την ημέρα. 


Από το 1981, η 25 Νοεμβρίου αποτελεί φόρο τιμής σε αυτές τις γυναίκες, από άλλες γυναίκες ακτιβίστριες, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από το ψήφισμα 48/ 104 της 20ης Δεκεμβρίου 1993, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με το ψήφισμα 54/134 της 17ης Δεκεμβρίου 1999, καθόρισε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καλώντας τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις να οργανώσουν δραστηριότητες για την ημέρα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της γυναικείας θυματοποίησης. 

Σε μια δήλωση εξ’ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ύπατη Εκπρόσωπος Catherine Ashton υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ε.Ε. να στηρίξει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Δηλώνει ότι «η βία και η κακοποίηση επηρεάζουν τις γυναίκες από όλα τα είδη των υποβάθρων κάθε μέρα. Επτά στις δέκα γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναφέρουν πως έχουν υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της ζωής τους».

Συνέχισε λέγοντας πως « η βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά ή εκπαιδευτικά όρια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζει όλες τις κοινωνίες και παίρνει πολλές φρικιαστικές μορφές. Από τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, αναγκαστικών γάμων σε εγκλήματα τιμής. Η βία των γυναικών είναι αναμφισβήτητα η πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας. Μια παραβίαση που αφορά εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο και προκαλεί φοβερό σωματικό και συναισθηματικό πόνο."

Η εκστρατεία UNiTE διακηρύσσει κάθε 25η του μήνα ως την «Πορτοκαλί Ημέρα» με στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το θέμα της βίας κατά των γυναικών, όχι μόνο μια φορά το χρόνο αλλά κάθε μήνα. Η ίδια εκστρατεία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την κορδέλα που φοράτε ως το σύμβολο για την πρόληψη και τον τερματισμό της βίας των γυναικών και των κοριτσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου