Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Υγιής καυγάς ή Ενδοοικογενειακή Βία; Βρείτε τις διαφορές..


Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου ασθενειών (Center For Disease Control), η ενδοοικογενειακή βία συνιστά κακοποίηση ή βίαιη πράξη όταν αυτή συμβαίνει ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που συνδέονται στενά. Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει
βίαιες πράξεις στις οποίες ο ένας τραυματίζει τον άλλον κλωτσώντας ή/και χτυπώντας τον ή χρησιμοποιώντας επάνω του, άλλες μεθόδους σωματικής βίας. Σεξουαλική κακοποίηση σημαίνει όταν ο/η ένας/μία σύντροφος εξαναγκάζεται σε σεξουαλική επαφή χωρίς την συναίνεσή του/της. Τέλος, η συναισθηματική κακοποίηση λαμβάνει χώρα όταν ο ένας προσπαθεί να ελέγξει τα οικονομικά ή τις οικογενειακές-φιλικές σχέσεις του άλλου, όπως επίσης περιλαμβάνει λεκτικές απειλές ή σχόλια και παρατηρήσεις της καθημερινότητας που όμως μπορούν να βλάψουν την αίσθηση αυτονομίας και αυτοεκτίμησης του άλλου.

Οι διαφορές μεταξύ της ενδοοικογενειακής βίας και του υγιούς συζυγικού καυγά:
Τι είναι ο υγιής συζυγικός καυγάς;

Ο γάμος αποτελεί μία πρόκληση και ταυτόχρονα μία ευκαιρία. Υπάρχουν στιγμές μέσα στον γάμο που είναι δύσκολο να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις τους δεσμούς ισχυρούς. Τα ζευγάρια που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση και να την ξεπεράσουν, γίνονται καλύτεροι σύντροφοι, εραστές και συνοδοιπόροι.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γάμος;

-Αντίθεση απόψεων σχετικά με το μεγάλωμα των παιδιών
-Αντίθεση απόψεων σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών
-Διαφορετικά σεξουαλικά πιστεύω
-Προβλήματα υγείας
-Μοίρασμα των εργασιών στο σπίτι
-Αδυναμία επικοινωνίας
-Έλλειψη εμπιστοσύνης

Εάν μπορείτε να χειριστείτε τα παραπάνω ζητήματα όπως έρχονται, χωρίς να κλωτσάτε, ουρλιάζετε, κατηγορείτε και μειώνετε ο ένας τον άλλον τότε αντιμετωπίζετε απλούς και υγιείς συζυγικούς καυγάδες. Ωστόσο καλό είναι να δουλέψετε επάνω σε αυτές τις διαφωνίες όσο κλιμακώνονται, ώστε να μην παρεκτραπούν. Εάν από την άλλη, αγνοείτε τα προβλήματα και αποφεύγετε να τα αντιμετωπίσετε και να διαφωνήσετε με τον σύντροφό σας, σκεφτείτε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο χειριστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη σχέση σας.

Τι είναι η ενδοοικογενειακή βία

Παρόλο που οι προκλήσεις που καλείστε να αντιμετωπίσετε μέσα σε έναν γάμο είναι πολλές, εάν αισθάνεστε ότι είστε σε μία διαρκή μάχη να σώσετε τον γάμο σας, τότε έχετε υπόψιν ότι ενδεχομένως να βρίσκεστε σε μία κατάσταση κακοποίησης.
Υπάρχουν διάφορα επίπεδα κακοποίησης που μπορεί να βιώσει κάποιος μέσα σε οποιαδήποτε οικεία σχέση. Παρακάτω θα δείτε μερικά παραδείγματα καθαρής ενδοοικογενειακής βίας.

Ο/Η σύζυγος:
Σας χτυπάει, σας ρίχνει μπουνιές, σας κλωτσάει
Ουρλιάζει και σας φωνάζει
Σας βρίζει
Ελέγχει το πότε μπαίνετε και πότε βγαίνετε από το σπίτι
Περιορίζει τις σχέσεις σας με την οικογένεια και τους φίλους
Ελέγχει τα χρήματά σας
Σας πιέζει να κάνετε σεξ μαζί του ή να κάνετε μαζί του πράγματα στο σεξ που δεν θέλετε ή σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα
Αποδοκιμάζει τα πιστεύω σας, τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις, τον τόπο καταγωγής σας ή τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις

Πηγή: singleparent.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου