Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Πέντε ιστορικές γυναίκες επιστήμονες που θα’ πρεπε να ξέρεις




Πριν τη Μαρί Κιουρί, αυτές οι γυναίκες αφιέρωσαν τη ζωή τους στην επιστήμη. Τις περισσότερες τις αγνοούμε αλλά ίσως δεν θα έπρεπε, καθώς η ζωή τους έχει να μας διδάξει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Σε αυτό το πρώτο μέρος του άρθρου θα σας συστήσουμε πέντε γυναίκες, ενώ σε κάθε τεύχος της εφημερίδας θα μαθαίνουμε για πέντε ακόμα σπουδαίες και καταξιωμένες γυναίκες.

1.       Emilie du Chatelet (1706-1749): στα 27 της ξεκίνησε να σπουδάζει μαθηματικά και μεταπήδησε στο χώρο της φυσικής. Έκανε δεσμό με τον Βολταίρο, που είχε επίσης αγάπη για τις επιστήμες. Ασχολήθηκε με τη φύση της φωτιάς, ενώ το σπουδαιότερο έργο της ήταν η μετάφραση του έργου Principiaτου Ισαάκ Νεύτωνα. Πέθανε σε ηλικία 43 ετών, από επιπλοκές στη γέννα του 4ου παιδιού της. 

2.       Caroline Herschel (1750-1848): αφού ολοκλήρωσε σπουδές στο τραγούδι, την κέρδισε ο χώρος της αστρονομίας. Ανακάλυψε σπουδαία νεφελώματα και συστάδες αστεριών. Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανακάλυψε κομήτη (ανακάλυψε 8 συνολικά) και η πρώτη που δημοσίευσε το έργο της από το RoyalSociety. Ήταν επίσης η πρώτη Βρετανίδα που πληρώθηκε για το επιστημονικό έργο της. Αύξησε τον αριθμό των αναγνωρισμένων συστάδων αστεριών από 100 σε 2.500.

3.       Mary Anning (1799-1847): Κυνηγός απολιθωμάτων. Στη μακρά καριέρα της βρήκε απολιθώματα ιχθυόσαυρου, πτεροδάκτυλου και πιθανώς χιλιάδες άλλα απολιθώματα που ενίσχυσαν τη γνώση για το πώς ήταν ο κόσμος πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. 

4.       Mary Somerville (1780-1872): στα 14 χρόνια της εισήχθη στον κόσμο της άλγεβρας και των μαθηματικών. Ξεκίνησε να πειραματίζεται στον μαγνητισμό ενώ παρήγαγε μια σειρά από δημοσιεύσεις γύρω από την αστρονομία, τη χημεία, τη φυσική και τα μαθηματικά. 


5.       Maria Mitchell (1818-1889): από μικρή έμαθε να κοιτά τα άστρα. Στα 12 χρόνια της βοήθησε τον πατέρα της να καταγράψει μια έκλειψη. Εντόπισε κομήτη από το τηλεσκόπιό της και τιμήθηκε παγκοσμίως. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια αστρονομίας στην Αμερική. 



Επιμέλεια: Βασίλειος Κιοσσές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου