Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ολυμπιακοί: Η αγορά του σεξ δεν είναι άθλημα




Μεγάλες προετοιμασίες κάνουν εδώ και μήνες κυκλώματα μαστροπίας στη Βραζιλία, ενόψη των Ολυμπιακών αγώνων που αναμένεται να φέρουν πολλούς πελάτες, μεταξύ των 10.500 αθλητών/αθλητριών και 6.500 συνοδών από 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, 25.000 δημοσιογράφων και 500.000 θεατών/θεατριών-τουριστών που θα καταφθάσουν από το εξωτερικό στη χώρα, για να παρακολουθήσουν τους αγώνες σε 33 αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ρίο και 5 σε άλλες πόλεις.

Το «πρόβλημα» είναι ότι κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλου, το 2014, η πορνεία δεν είχε την «άνθηση» που αναμενόταν, και τώρα προσπαθούν να «βγάλουν τα σπασμένα» εν μέσω της κρίσης που εντείνεται, της ανεργίας που αυξάνεται, της φτώχιας και της πείνας που βασανίζουν μεγάλο μέρος των λαϊκών τάξεων και φέρνουν εύκολα θύματα στα πλοκάμια των εγκληματικών δικτύων. Έτσι, έβγαλαν ακόμα και ένα φυλλάδιο με «μενού» και «εκπτώσεις», το οποίο κρατούν πολλές εκδιδόμενες γυναίκες, αλλά, όπως μάθαμε, δεν είναι γνωστό το τιράζ και το εύρος της απεύθυνσής του. Πάντως και δυστυχώς, έξω από τα γήπεδα του τελευταίου Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην Βραζιλία, 10χρονια κορίτσια πωλούσαν σεξουαλικές «υπηρεσίες» έναντι 6 ρεάλ, ή αλλιώς… 1,62 ευρώ… Και δυστυχώς γράφτηκαν τότε και αναπαράγονται αυτή την εποχή στα μίντια, τρομακτικές ιστορίες για κοριτσάκια που εκπορνεύτηκαν από τους μαστροπούς ή ανά περιπτώσεις και από την ίδια την οικογένειά τους.

Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις φέρνουν πολλούς τουρίστες, αθλητές, δημοσιογράφους, εργαζόμενους και συγχρόνως αυξάνουν την… κατανάλωση πορνείας και ευνοούν τη διακίνηση ανθρώπων, καταγγέλλει η Συμμαχία κατά της Διακίνησης Γυναικών και Κοριτσιών στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CATWLAC).
«Σε μια χώρα σαν τη Βραζιλία, όπου ο σεξουαλικός τουρισμός ενδημεί κι όπου η κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει την πορνεία, οι Ολυμπιακοί, όπως συνέβη και με το Μουντιάλ, εντείνουν τα φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης».


Το φαινόμενο της παιδικής πορνείας αποκτά διαστάσεις επιδημίας με τους Ολυμπιακούς, έλεγε εισαγγελέας του Ρίο στην εφημερίδα «Ο Globo». «Δυστυχώς, αναμένεται αύξηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και ανηλίκων λόγω των αγώνων και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε πληροφορία για να εξαρθρώσουμε αυτά τα δίκτυα».

Ήδη από το τέλος Ιουνίου, η αστυνομία διέλυσε ένα δίκτυο ακριβής πορνείας που προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς, όπου οι μαστροποί είχαν νοικιάσει τρία πολυτελή διαμερίσματα στο συγκρότημα κατοικιών Barra da Tijuca, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το στάδιο Μαρακανά, έχοντάς το μετατρέψει σε μπουρδέλο 24ωρης λειτουργιας.

Η Cristiana Bento, επικεφαλής του Τμήματος της αστυνομίας του Ρίο ντε Τζανέιρο για Παιδιά και έφηβες θύματα, είπε σχετικά: «Οι μικρές στρατολογήθηκαν στην πορνεία με διαφημίσεις στο Φέιζμπουκ»… «Στα κορίτσια δίνονταν υποσχέσις για μια ζωή πριγκιπική, όπου θα ζούσαν στο πλυτελές λάιφστάιλ μιας συνοικίας υψηλού επιπέδου. Αντίθετα, παγιδεύτηκαν από αυτούς τους αδίστακτους εγκληματίες και έγιναν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

Η πορνεία είναι νόμιμη στη Βραζιλία, αλλά όχι και οι οίκοι ανοχής. Έτσι, υπάρχει το παραδοσιακό συγκρότημα Βίλα Μιμόζα στο Ρίο, που ξεκίνησε από την εποχή του πρώτου παγκοσμίου Πολέμου, όπου μια στέγη καλύπτει 2.500 τετραγωνικά μέτρα και στεγάζει μικρά μπαρ και σχετικές νόμιμες επιχειρήσεις, όπου οι εκδιδόμενες γυναίκες προσεγγίζουν τους πελάτες που έχουν πάει εκεί για το σκοπό αυτόν. Εκεί απαγορεύεται η πορνεία από άντρες ή τραβεστί, για να διατηρηθεί η παραδοσιακή εικόνα στη Μιμόζα, που είναι ουσιαστικά ένα σούπερ μάρκετ του σεξ.
Περίπου 500.000 παιδιά υπολογίζεται ότι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα του σεξουαλικού «τουρισμού» στη Βραζιλία που τείνει να γίνει η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που υφίστανται καταστάσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, στον κόσμο.

Στη διάρκεια του Μουντιάλ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν εκστρατεία για να σταματήσουν οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις να συνδυάζονται με την κατανάλωση αγοραίου σεξ. Δύο χρόνια μετά, με την αναμονή των Ολυμπιακών Αγώνων, συνεχίζεται η καμπάνια με τίτλο «Η αγορά του σεξ δεν είναι άθλημα!» Δεν γνωρίζουμε αν συμφωνεί με αυτό η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας, αλλά γνωρίζουμε ότι ήδη προσέφερε στους 10.500 αθλητές που θα μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό 450.000 προφυλακτικά για άνδρες, και 100.000 προφυλακτικά για γυναίκες. Αυτό σίγουρα είναι καλό, εάν το πνεύμα είναι να χρησιμοποιηθούν για τις όποιες συναινετικές επαφές ή εφήμερες γνωριμίες μεταξύ αθλητών, αθλητριών, και γενικότερα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, το ένα τέταρτο των τουριστικών προορισμών της χώρας διαθέτει μια τεράστια αγορά σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, ενώ η Unicef εκτιμά σε περισσότερους από 250.000 τους έφηβους που εξαναγκάζονται στην πορνεία στη Βραζιλία. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου