Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

11 Απλά Πράγματα Που Μπορούν Να Κάνουν Οι Άντρες Για Τον Φεμινισμό



1. Μην είσαι στο δρόμο ακτιβιστής αλλά στο σπίτι σεξιστής.

Εντάξει, διάβασες τη Θεωρία του Κινγκ Κονγκ της Virginie Despentes και μερικά στάτους στο Facebook σχετικά με το φεμινισμό και τώρα έχεις πειστεί ότι ξέρεις από φεμινισμό. Σταμάτα. Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να τσεκάρεις τον εαυτό σου και να συνειδητοποιήσεις τη ματσό συμπεριφορά που έχεις απέναντι στις γυναίκες γύρω σου: Είσαι από αυτούς τους άντρες που ισχυρίζεται ότι «βοηθάει» στο σπίτι; Μίλα με τη σύντροφό σου και άρχισε να κάνεις το 50% από όλες τις δουλειές του σπιτιού. Δίνεις ακόμα τα άπλυτά σου στη μαμά σου γιατί «πάντα έτσι το κάνατε»; Φίλε, σε παρακαλώ. Είσαι πατέρας; Συγχαρητήρια! Έχεις το 50% από τις ευθύνες της φροντίδας των παιδιών σου; Καλύτερα να τσεκάρεις κι αυτό.
Όταν μια γυναίκα θυμώνει, υποθέτεις ότι είναι επειδή έχει περίοδο ή επειδή είναι «αγάμητη»; Πήγαινε πίσω στο πρώτο βήμα! Και, παρεμπιπτόντως, πιστεύεις ότι στηρίζεις συναισθηματικά την κοπέλα/γυναίκα σου όσο σε στηρίζει εκείνη;

Δεν μπορείς να ξεκινήσεις να χτίζεις ένα σπίτι από την οροφή. Πρέπει πάντα να υπάρχουν τα θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσεις, και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από κάποιον που είναι στο δρόμο ακτιβιστής, στο σπίτι σεξιστής.

2. Άκου.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σεξισμού είναι ότι, κοινωνικά, έχουμε φιμώσει τις γυναίκες, και έχουμε δώσει το μικρόφωνο στους άντρες για πάρα πολύ καιρό. Το πρώτο βήμα στο να στηρίξεις τον φεμινισμό είναι να ακούσεις τι έχουν να πουν οι γυναίκες για την ίδια τους την καταπίεση. Κάτσε άνετα και απλά άκου.

3. Σώπασε.

Θα έλεγες σε έναν ογκολόγο τις απόψεις σου για τον καρκίνο; Αντίστοιχα, δεν είναι απαραίτητο να μπεις ηρωικά στο ρόλο του δικηγόρου του διαβόλου για ένα θέμα που (τι σύμπτωση!) δεν σε επηρεάζει στο ελάχιστο. Και παρακαλούμε μη μας διακόπτεις κάθε πέντε δευτερόλεπτα προσπαθώντας να διαχωρίσεις τη θέση σου από τους «άλλους άντρες». Ναι, το ξέρουμε ήδη ότι δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι, αλλά αν σε ενδιαφέρει περισσότερο να αποδείξεις ότι δεν είσαι σαν αυτούς τους άντρες από το να ακούσεις και να καταλάβεις τις απόψεις μας σχετικά με κάποιο θέμα… τότε τελικά δεν είσαι και τόσο διαφορετικός από τους υπόλοιπους.

4. Αντιμετώπισε τους φίλους σου.

Ωραία, έχεις ακούσει πολλές γυναίκες, έχεις αρχίσει να καταλαβαίνεις τι παίζει με το θέμα, έχεις συνειδητοποιήσει ότι όλα είναι σκατά, και τώρα έχεις προτάσεις για το τι θα έπρεπε να λένε ή να κάνουν οι γυναίκες σε κάποιες καταστάσεις. ΟΧΙ. ΛΑΘΟΣ.

Τώρα είναι η ώρα να κάνεις την πραγματικά δύσκολη δουλειά: αντιμετώπισε τους φίλους και συναδέλφους σου. Ναι, αυτόν τον τύπο που στέλνει συνέχεια φωτογραφίες γυμνών γυναικών στο τσατ σας, αυτόν που λέει όποια γυναίκα φοράει πάνω από νούμερο 4 χοντρή, αυτόν που κάνει κάποια γυναίκα να νιώσει άβολα στο μπαρ όταν προσπαθεί να περάσει καλά με τις φίλες της, αυτόν που λέει την αφεντικίνα του «αγάμητη», ή αυτούς που κάνουν μικρά (χαχα) άκακα (χεχε) αστεία (ΧΑ ΧΑ) για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες. ΟΧΙ.

5. Χρησιμοποίησε το προνόμιό σου για τους σωστούς λόγους.

Δυστυχώς, κάθε φορά που μια γυναίκα επισημαίνει κάποια σεξιστική συμπεριφορά (όπως το ότι η μαμά σου είναι πάντα υπεύθυνη για να ετοιμάσει τα πάντα για ένα οικογενειακό τραπέζι), της λένε ότι είναι υπερβολική (τι εννοείς, γυναίκα!) ή ακόμα και αγενής (είσαι τόσο αυστηρή!). Πως θα σου φαινόταν να χρησιμοποιήσεις το προνόμιό σου για κάτι πιο θετικό, όπως το να επισημαίνεις αυτές τις σεξιστικές συμπεριφορές σε άλλους άντρες και να παίρνεις το μέρος της γυναίκας;

6. Σταμάτα να κρίνεις τις γυναίκες.

Κάθε φορά που έχεις μια ισχυρή άποψη για κάποια γυναίκα, τσέκαρε τον εαυτό σου αναρωτώμενος αν αυτή η άποψη πηγάζει από σεξιστικές ιδέες που έχουν διαιωνιστεί από την κοινωνία και την εκπαίδευσή σου. Για παράδειγμα, μην σχολιάζεις την εμφάνιση μιας γυναίκας, ακόμα και αν πιστεύεις ότι είναι καλό σχόλιο: οι γυναίκες δεχόμαστε τρομερή κοινωνική πίεση για τα σώματά μας. Όταν οι γυναίκες ξεφεύγουμε έστω και λίγο από την νόρμα που επιβάλλει η κοινωνία, λαμβάνουμε αυστηρή κριτική: αν μια γυναίκα δεν θέλει να κάνει παιδιά είναι εγωίστρια και δεν έχει ψυχή, αν θέλει σχέση, είναι συντηρητική, αλλά αν δε θέλει σχέση είναι τσούλα. Μην διαιωνίζεις τέτοια συστήματα.

7. Όταν μια γυναίκα εκφράζει μια άποψη που σε κάνει να νιώθεις άβολα, προσπάθησε να καταλάβεις γιατί σε κάνει να νιώθεις έτσι αντί να γίνεις αμυντικός ή να μειώσεις αυτή τη γυναίκα και την άποψή της.

Όλ@ έχουμε σεξιστικές τάσεις. Είναι απλά προιόν της εκπαίδευσης που έχουμε λάβει και της κοινωνίας στην οποία έχουμε μεγαλώσει. Το να τσεκάρουμε τ@ς εαυτ@ς μας για αυτές τις τάσεις είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε συνέχεια μέσα στον φεμινισμό και αν το βρίσκεις απαιτητικό και δύσκολο, ίσως είναι γιατί μαθαίνεις πράγματα.

8. Μην υποτιμάς τα προβλήματα των γυναικών και μη λες ότι υπερβάλλουμε.


Όσο κι αν προσπαθείς να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση μας, ποτέ δε θα μπορέσεις να βιώσεις αυτό που βιώνουμε οι γυναίκες σε καθημερινή βάση. Για αυτό το λόγο, μη μειώνεις τα προβλήματά μας: αν για παράδειγμα μια γυναίκα παραπονεθεί για την παρενόχληση στον δρόμο, μην πεις «είναι απλά κοπλιμέντο». Για σένα, αυτά τα προβλήματα είναι εξαιρέσεις, αλλά για μας είναι η καθημερινότητά μας.

9. Έχε συνείδηση της αρρενωπότητάς σου και των προβλημάτων που δημιουργεί το τοξικό κοινωνικό πρότυπο της αρρενωπότητας.

Κοίτα, μεταξύ μας, δεν στηρίζω τον φεμινισμό για να μπορούν οι άντρες να κλαίνε ελεύθερα ή να μιλάνε για τα συναισθήματά τους. Για να το ξεκαθαρίσω, θεωρώ απαίσιο το ότι ζούμε σε ένα σύστημα που πιέζει τους άντρες να είναι δυνατοί, αρρενωποί και ισχυροί, και που μας λέει ότι οι ευαίσθητοι άντρες είναι αδύναμοι… αλλά, για να είμαι ειλικρινής, με απασχολούν πιο πολύ οι δολοφονίες γυναικών, η έμφυλη βία, οι βιασμοί, η διαφορά στους μισθούς, η απαγόρευση των εκτρώσεων, τα προβλήματα που δημιουργεί το αντισυλληπτικό χάπι, η παρενόχληση στους χώρους εργασίας, και το να πρέπει να κοιτάω συνέχεια πίσω μου όταν γυρνάω σπίτι το βράδυ.

Εξαρτάται από εσάς, σαν άντρες, να καταρρίψετε τα στερεότυπα που η κοινωνία έχει επιβάλλει στην αρρενωπότητα σας. Δεν είναι δική μου δουλειά, είναι δική σας.

10. Δώσε λίγο από τον χώρο που πιάνεις και κατάλαβε ότι δεν είσαι το κέντρο του σύμπαντος.

Οι γυναίκες ακουγόμαστε λιγότερο από τους άντρες. Εκτός αν είμαστε αντικείμενο του πόθου κάποιου άντρα, τείνουμε να είμαστε και αόρατες. Ο φεμινισμός ζητάει την ισότητα γιατί ζούμε σε μια άνιση κοινωνία. Συγνώμη που στο λέω, αν δεν το χεις ήδη καταλάβει, αλλά για να κατορθώσουμε να φτιάξουμε μια πραγματικά ισόνομη κοινωνία, πρέπει να μειωθεί η δύναμη κάποιων ομάδων για να αυξηθεί η δύναμη κάποιων άλλων. Είναι το πιο απλό, αλλά και το πιο δύσκολο πράγμα. Κανείς δε θέλει να χάσει τα προνόμιά του.

Γι’αυτό πρέπει να δίνεις λίγο από τον χώρο σου στις γυναίκες, αλλά και να σέβεσαι τον δικό τους χώρο.

11. Και να θυμάσαι: οι φεμινίστριες φίλες σου δεν είναι το Google.

Υπάρχει μια κοινή πρακτική στον Φανταστικό Κόσμο του Νέου Συμμάχου: το να «στηρίζεις» τις φεμινίστριες φίλες σου με το να τους μιλάς για φεμινιστικά θέματα. Είναι ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης, μη με παρεξηγήσεις, και το να σε βλέπουμε να δείχνεις ενδιαφέρον για τον φεμινισμό είναι τέλειο. Αλλά, αλήθεια, αν δεν καταλαβαίνεις γιατί το λέμε φεμινισμό και όχι «ισονομία», πήγαινε στο Google. Αν θες να μάθεις για τα κύματα του φεμινισμού, πήγαινε στο Google. Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί ένα «κοπλιμέντο» μπορεί να είναι προσβλητικό, μπορείς να το ψάξεις στο Google. Σοβαρά, το να ρωτάς φεμινίστριες γυναίκες όλες τις ερωτήσεις σου σχετικά με τον φεμινισμό είναι λίγο σαν το καινούργιο «σιδέρωσέ μου το πουκάμισο, βαριέμαι».

Ευχαριστούμε, και καλό ταξίδι.


Το παραπάνω είναι μετάφραση του άρθρου που έγραψε η Beatriz Serrano για το BuzzFeed. To αρχικό κείμενο βρίσκεται εδώ, ενώ η αγγλική του μετάφραση εδώ.
Την ελληνική μετάφραση βρίσκουμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου