Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους, πρόσωπο της χρονιάς για το «Time»


Το «Time» έκανε την επιλογή του: είναι οι «Silence Breakers», οι γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους και κατήγγειλαν τις σεξουαλικές επιθέσεις που έχουν υποστεί, το πρόσωπο της χρονιάς για το 2017. Οι γυναίκες που μετέτρεψαν το hashtag #metoo σε κίνημα. Ενα κίνημα - θυμίζει το περιοδικό εξηγώντας τους λόγους της επιλογής του - που μοιάζει με συλλογικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το οποίο όμως ξεκίνησε από το θάρρος ενός προσώπου.
Και ποια γυναίκα ενσαρκώνει αυτό το πρόσωπο στο εξώφυλλο του «Time»; Δεν είναι μία αλλά πέντε. Είναι η ηθοποιός Ασλεϊ Τζουντ, μια από τις πρώτες γυναίκες που κατήγγειλαν τον πανίσχυρο κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν. Επειτα η Σούζαν Φόουλερ, η μηχανικός του UBER της οποίας η καταγγελία τον περασμένο Αύγουστο για όσα βίωνε η ίδια και πολλές συναδέλφισσές της στην επιχείρηση οδήγησαν στην απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Τράβις Κάλανικ και ακόμη είκοσι στελεχών. Ακόμη, η Αντάμα Ιγούου, δημιουργός του σάιτ We said enough για να καταγγείλει τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης στον κόσμο της εργασίας και της πολιτικής.
Στην παρέα είναι και η τραγουδίστρια της ποπ Τέιλορ Σουίφτ - τον περασμένο Αύγουστο είχε πετύχει τη δικαστική καταδίκη του dj Ντέιβιντ Μίλερ επειδή την είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά σε μια συναυλία στο Ντένβερ το 2013. Και η πεντάδα κλείνει με την Ιζαμπέλ Πασκουάλ, ψευδώνυμο μιας εργαζομένης που μίλησε δημοσίως για τις απειλές που είχε δεχτεί επειδή είχε καταγγείλει τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης στον εργασιακό της χώρο.


ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. «Η θαρραλέα δράση των γυναικών που επιλέξαμε για το εξώφυλλο, μαζί με εκείνη εκατοντάδων άλλων αλλά και πολλών ανδρών, προκάλεσαν μια από τις πλέον ταχύτατες πολιτισμικές αλλαγές από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα» δήλωσε ο διευθυντής του περιοδικού Εντουαρντ Φάλσενταλ παρουσιάζοντας το εξώφυλλο στο «Today Show» του NBC - την εκπομπή που παρουσίαζε έως πριν από λίγες ημέρες ο Ματ Λάουερ πριν χάσει κι αυτός τη δουλειά του επειδή ήταν κι αυτός «αρπακτικό». «Η επιλογή αυτής της χρονιάς έγινε στο πνεύμα του θεσμού που εγκαινίασε το "Time" το 1927. Το πνεύμα είναι να επιλέγονται πρόσωπα που εμπνέουν τον κόσμο. Κι αυτές οι γυναίκες ώθησαν όλους μας να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε το απαράδεκτο» είπε ακόμη ο Φάλσενταλ.
Το τεύχος που είναι αφιερωμένο στο πρόσωπο της χρονιάς περιλαμβάνει δεκάδες συνεντεύξεις με γυναίκες αλλά και άνδρες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο της εργασίας. Ανάμεσά τους είναι η ηθοποιός Ρόουζ ΜακΓκάουαν, η οποία είχε επίσης καταγγείλει τον Γουάινστιν, η δημοσιογράφος Μέγκιν Κέλι που το 2016 κατηγόρησε για σεξουαλική κακοποίηση τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fox News Ρότζερ Αϊλις. Μιλούν όμως και πρόσωπα που δεν ανήκουν στον κόσμο των διασήμων. Οπως η Ντάνα Λιούις, καμαριέρα στο Plaza Hotel της Νέας Υόρκης που είχε καταγγείλει το ξενοδοχείο για το γεγονός ότι με τη στάση του είχε κάνει να φαίνονται σχεδόν φυσιολογικές οι σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος των γυναικών του υπαλληλικού προσωπικού.


«Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ». Σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση, οι γυναίκες «κατατρόπωσαν» τους άνδρες που θεωρητικά θα μπορούσαν να κατακτήσουν τον τίτλο του προσώπου της χρονιάς. Ανάμεσά τους είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόσωπο του 2016, που τις τελευταίες εβδομάδες κατάφερε να τσακωθεί και με το «Time». «Με κάλεσαν από το "Time" για να μου πουν ότι ήταν πιθανό να ανακηρυχθώ πρόσωπο της χρονιάς ξανά κι ότι θα έπρεπε να παραχωρήσω μια συνέντευξη και να φωτογραφιστώ. Αρνήθηκα» είχε δηλώσει ο ίδιος. Ισχυρισμό που απέρριψε το περιοδικό: «Ο πρόεδρος κάνει λάθος, το "Time" δεν αποκαλύπτει την επιλογή του έως τη δημοσιοποίηση στις 6 Δεκεμβρίου».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου