Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

سیمین بانو رفت (Που θα πει, ‘’Η κυρία Σιμίν έφυγε’’)


Προτίμησα ο τίτλος να είναι γραμμένος στα περσικά από σεβασμό στη σπουδαία Σιμίν που με την απαράμιλλη λογοτεχνική της ζέση υπηρέτησε την περσική γλώσσα για σχεδόν 75 χρόνια. Σήμερα, 19 Αυγούστου του 2014, έφυγε από τη ζωή η μέχρι πρότινος μεγαλύτερη ποιήτρια του Ιράν, Σιμίν Μπεχμπαχανί.

Γεννήθηκε στην Τεχεράνη το 1927. Ο πατέρας της Αμπάς Χαλιλί ήταν αρθρογράφος, συγγραφέας και ποιητής. Η μητέρα της Φαχρ Αργκούν ήταν επίσης ποιήτρια, διανοούμενη και μέλος της φεμινιστικής οργάνωσης «Σύνδεσμος εθνικόφρονων γυναικών» το διάστημα 1925 – 1929. Η Σιμίν άρχισε να γράφει ποίηση στα δώδεκά της χρόνια και εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή στα δεκατέσσερά της. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και το 1951 εξέδωσε το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο ''Setar e Shekasteh'' – ''Το λαούτο έσπασε''. Έγραψε δεκάξι βιβλία και πάνω από δώδεκα ποιητικές συλλογές.






Η Σιμίν δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο ζήτημα της χειραφέτησης των γυναικών και του σεβασμού των δικαιωμάτων τους, τόσο στο προεπαναστατικό Ιράν όσο και αργότερα στα χρόνια της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Μετά την επανάσταση του 1979 και τις επιπτώσεις αυτής στη θέση της γυναίκας, η Σιμίν έπαθε ψυχολογική κρίση σε τέτοιο βαθμό ώστε να βάψει τα μαλλιά της ξανθά και να αρχίσει να βάφει τα χείλη της κόκκινα, από αντίδραση και μόνο. Δεν ενέδωσε στις πιέσεις. Συνέχισε να στοχάζεται, να γράφει ποίηση και άλλα λογοτεχνικά έργα. Προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997 και το 2006 και έλαβε πολλές παγκόσμιες διακρίσεις για την προσφορά της, όπως το βραβείο ''Ελευθερία Έκφρασης'' του συνδέσμου Νορβηγών συγγραφέων.




Στοχοποιήθηκε αρκετές φορές από το ισλαμικό καθεστώς λόγω των δημοκρατικών της ευαισθησιών και του ακτιβισμού της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το 2010 και ενώ αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα όρασης, συνελήφθη στον διεθνή αερολιμένα της Τεχεράνης πριν αναχωρήσει για το Παρίσι. Κρατήθηκε για ένα βράδυ στο κρατητήριο και επέστρεψε σπίτι της χωρίς το διαβατήριό της. Από τις αρχές Αυγούστου βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Εξέπνευσε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε ηλικία 87 ετών. 

Νικόλας Ντάμον Παπαδημητρίου
www.lifo.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου