Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομών Αυτοδιοίκησης Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών


Στις 27 Νοεμβρίου έγινε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομών Αυτοδιοίκησης Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών στην Αθήνα όπου παρευρέθηκαν τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Καστοριάς. 


Το συνέδριο χαιρέτισαν προσωπικότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και στελέχη της ΕΕΤΑΑ και της Γενικής Γραμματεία Ισότητας.
Ενδεικτικά ανέφεραν:


Στρατηγάκη Μ., Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας, υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από το 2009 έως το 2012:

Τα προγράμματα για την βία κατά των γυναικών καθυστέρησαν 40χρόνια σε σχέση με την εμφάνισή τους στην Ε.Ε.. Η πολιτεία θα πρέπει να επικοινωνήσει τη λειτουργία των δομών στη νέα προγραμματική περίοδο. Τα ποσοστά βίας στην Ελλάδα είναι υψηλά, ενώ υψηλότερα είναι τα ποσοστά μη αναγνωρισιμότητας της ύπαρξης βίας.



Δελιστάθης Α., Αντιπρόεδρος των ΚΕΘΙ:

Για 1η φορά στην Ελλάδα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την στήριξη των γυναικών που υφίστανται βία λόγω φύλου. Στην νέα προγραμματική περίοδο θα συνεχιστούν και οι 14 δομές των ΚΕΘΙ.



 Κούβελα Φ., Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων:

Σημαντική και χρήσιμη κρίνεται η δουλειά των Συμβουλευτικών Κέντρων στα 3 χρόνια λειτουργίας τους. Με τις δράσεις από τη ΓΓΙΦ στις 25/11 για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έγινε μία προσπάθεια για την ανάδειξη των Συμβουλευτικών Κέντρων. Την επόμενη μέρα υπήρξε αύξηση των κλήσεων στη γραμμή SOS για περιστατικά βίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι δομές, τα τελευταία τρία χρόνια:
· Η τηλεφωνική γραμμή SOS δέχθηκε 22.388 κλήσεις και 254 email για ενδοοικογενειακή βία.
· Τα Συμβουλευτικά Κέντρα έχουν εξυπηρετήσει τα αιτήματα 10.865 γυναικών και παιδιών.
Η ΓΓΙΦ εξασφάλισε για την νέα προγραμματική περίοδο:
· Την συνέχιση των δομών με το νέο ΕΣΠΑ.
· Την εξασφάλιση της εργασίας των στελεχών με νέο νόμο.


Πατούλης, Γ., Πρόεδρος ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας):

Εγκληματική ενέργεια η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών. Η κοινωνία πρέπει να δείξει την πραγματική της δύναμη απέναντι στο δίκιο και το σωστό. Απαιτείται ανησυχία και εγρήγορση , ενημέρωση των νέων, επιμόρφωση των στελεχών, νομοθετική ρύθμιση που να μην εξισώνει το θύτη με το θύμα, να σπάσουν τα κατεστημένα και οι κοινωνικές αντιλήψεις, προληπτικά προγράμματα μέσα από τις δομές και πρωτίστως η φροντίδα των ανθρώπων που υφίστανται βία.
«Ας μη θεωρούν όσοι μοιράζουν τους πόρους φέτες από μία πίτα και δώσουν το μικρότερο κομμάτι στις δομές επειδή το πρόβλημα δεν φαίνεται και πολύ..»
Η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη ΓΓΙΦ είναι μια ισχυρή αλυσίδα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον.
Η ΚΕΔΕ θα δυναμώσει τα βήματά της σε συνεργασία με τη ΓΓΙΦ, θα είμαστε μπροστά από τα προβλήματα.


Κατσιβαρδάκου, Θ., Διευθύντρια Υπηρεσιών προς Πολίτες και Φορείς της ΓΓΙΦ/ΥΠΕΣΔΑ:

Η Πανευρωπαϊκή Έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε για τη βία κατά των γυναικών μας δίνει τα παρακάτω στοιχεία:
· 33% των γυναικών έχουν δεχθεί σωματική/σεξουαλική βία στην Ευρώπη. Αριθμός που αντιστοιχεί σε 62.000.000 γυναίκες
· 67% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν κατήγγειλε ποτέ το θύτη
Τα πραγματικά νούμερα υπερ-πολλαπλασιάζονται.


Μοσκώφ, Η., Εθνικός Εισηγητής Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων

Να φωνάξουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα: «ως εδώ».
Ποιος διακινεί τους ανθρώπους; Ποιόν εξυπηρετεί η εμπορία ανθρώπων;
Είναι ένα οργανωμένο έγκλημα που λειτουργεί με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή έχει να κάνει με την προσφορά και ζήτηση.
Η δύση έχει ανάγκη από το φθηνό εργατικό δυναμικό και έτσι πουλάει αλλά και αγοράζει ανθρώπους. Να καταπολεμήσουμε τη ζήτηση και να μποϊκοτάρουμε τα προϊόντα και τις εταιρείες που προωθούν το εργασιακό trafficking.
Μετά το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολις» και την ενημέρωση του κόσμου αυξήθηκαν οι κλήσεις στην αστυνομία από τους ίδιους τους πελάτες που χρησιμοποιούν τις «υπηρεσίες». Το 80% της πορνείας έχει να κάνει με το trafficking.

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου