Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Αφγανιστάν: Μια χώρα που απαγορεύεται να γεννηθείς γυναίκα




Αποκλείεται να βρείτε που έχει τραβηχτεί η φωτογραφία! ‘ Άλλος ένας τίτλος διαδικτυακού άρθρου, που προσπαθεί να κλέψει το χρόνο των αναγνωστών, σκέφτηκα και ταυτόχρονα, αδυνατώντας να συγκρατήσω την περιέργεια, πάτησα το διαβάστε περισσότερα. Τρεις νεαρές γυναίκες τη δεκαετία του 70’ ντυμένες με τα δυτικά πρότυπα εκείνης της εποχής. Χώρα: Αφγανιστάν.
 

 Ακριβώς από κάτω μια δεύτερη φωτογραφία.Έτος 2015. Πέντε γυναίκες φορούν μπούργκα και μετά βίας ξεχωρίζουν τα βλέμματά τους. Παράξενο, παράδοξο, αλλόκοσμο. Καθόλου παραπλανητικός ο τίτλος …
Έπειτα από έναν μακρύ και φρικτό εμφύλιο πόλεμο τον Αύγουστο του 1996 οι Ταλιμπάν καταφέρνουν να ανέλθουν στην εξουσία καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Καμπούλ. Η ζωή των γυναικών του Αφγανιστάν μοιάζει να μπήκε σε χρονομηχανή, γυρίζοντας τόσο πίσω, ώστε να ακολουθεί τις τακτικές της σκοτεινότητας των μεσαιωνικών χρόνων της Ευρώπης. Και εκεί ο χρόνος πάγωσε. Χρησιμοποιώντας το νόμο του Ισλάμ, που σαν κατάσταση δικαιολογεί ακόμη και τα πιο φρικτά εγκλήματα, οι φανατικοί ισλαμιστές υποτάσσουν τις γυναίκες, τις αποκλείουν από τη δημόσια ζωή, και τις αναγκάζουν να ζουν φυλακισμένες σε ένα σπίτι,  φορώντας στην κυριολεξία της ατομικές τους φυλακές ψυχής και ταπείνωσης, το ένδυμά τους,  βάρους 10 κιλών.
Αν κάποια γυναίκα παραβεί κάποιον από τους κανόνες του μεταποιημένου κορανίου, μαστιγώνεται, λιθοβολείται δημοσίως, ραντίζεται με οξύ, δολοφονείται.  Το έγκλημά της μπορεί να είναι η έξοδος από το σπίτι χωρίς τη συνοδεία κάποιου συγγενούς άνδρα ή να είναι εμφανής ο αστράγαλός της. Οι γυναίκες που βιάζονται χρειάζεται να παρουσιάσουν τέσσερεις άντρες, μάρτυρες που να υποστηρίζουν πως οι ίδιες δεν προκάλεσαν το βιασμό. Σε αντίθετη περίπτωση λιθοβολούνται δημοσίως, φυλακίζονται, ενώ οι πιο φανατικοί σκοτώνουν τις γυναίκες αυτές, καθώς αποτελούν ιδιοκτησία τους και με τον τρόπο αυτό σφυρηλατούν την τιμή της οικογένειάς τους.
Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν πρέπει να μιλούν. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν απαγορεύεται να τραγουδούν, να μορφωθούν, να εργαστούν, να ζήσουν στο σπίτι του συζύγου αν εκείνος πεθάνει. Απαγορεύεται να θηλάσουν τα παιδιά τους, να τους προσφέρουν το χάδι τους, να παίξουν μαζί τους.  Σε ηλικία 13 ετών κυριολεκτικά αλυσοδεμένες μεταφέρονται από τους άντρες της οικογένειάς τους και εξαναγκάζονται σε γάμο.Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν απαγορεύεται να έχουν ψυχή…
Παρατηρώντας φωτογραφίες Αφγανών γυναικών νιώθω τις κραυγές τους να φιμώνονται κάτω από τη μπούργκα. Και έτσι μην έχοντας κάπου αλλού να πάνε, γίνονται φόβος που ριζώνει στο βλέμμα τους. Κάτι προσπαθούν να μας πουν… και ίσως τελικά να μην είναι η φίμωση τους το εμπόδιο στο να ακούσουμε, όσο η επιλεκτική μας ακοή.

Οι περιοριστικοί νόμοι των Ταλιμπάν για τις γυναίκες:
Οι γυναίκες απαγορεύεται :
·         να εργάζονται έξω από το σπίτι (εξαιρούνται ελάχιστες γυναίκες γιατροί και νοσοκόμες που εργάζονται σε νοσοκομεία της Καμπούλ)
·         να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο έξω από το σπίτι, εκτός αν συνοδεύονται από τον μαχραμ(κάποιος άνδρας, με κοντινή συγγένεια πχ. πατέρας, αδελφός, σύζυγος)
·         να συναναστρέφονται με άντρες καταστηματάρχες
·         να εξετάζονται από άντρες γιατρούς
·         να φοιτούν σε σχολεία, πανεπιστήμια ή άλλα εκπαιδευτικά ινστιτούτα
·         να φορούν οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα μακρύ πέπλο που να τις καλύπτει από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών (μπούργκα). Σε αντίθετη περίπτωση ξυλοκοπούνται και μαστιγώνονται
·         να αφήνουν ακάλυπτους τους αστραγάλους τους
·         να χρησιμοποιούν καλλυντικά (γυναίκες με βαμμένα νύχια έχουν ακρωτηριαστεί)
·         να χαιρετούν άντρες
·         να γελούν, και να φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια που θα κάνουν θόρυβο καθώς περπατούν
·         να παρίστανται σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και σε κάθε είδος δημοσίων συναθροίσεων
·         να αθλούνται ή να παρακολουθούν αθλητικές δραστηριότητες
·         να οδηγούν ποδήλατο ή μηχανάκι 
·         να φορούν έντονα χρώματα. Σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν , τα χρώματα προκαλούν  σεξουαλική έλξη
·         να εμφανίζονται στα μπαλκόνια των σπιτιών τους
·         να ταξιδεύουν με το ίδιο μέσο μαζικής μεταφοράς με τους άντρες
·         να εμφανίζονται σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία
·         να φωτογραφίζονται ή να βιντεοσκοπούνται


Σύμφωνα με τα ηνωμένα έθνη το 90 τοις εκατό των γυναικών στο Αφγανιστάν είναι θύματα βίας.
Τα παράθυρα των σπιτιών είναι βαμμένα, έτσι ώστε οι γυναίκες να μη  μπορούν  να βλέπουν έξω.
Παπαλαμπροπούλου Μαρία
Κοινωνική λειτουργός

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του Μωβ Πορτοκάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου