Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός δημιουργίας αφίσας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διοργανωσε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας αφίσας για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας με θέμα «Χτίζουμε την Ισότητα των Φύλων δημιουργώντας ενάντια στα στερεότυπα».
Σκοπός του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές/μαθήτριες να ευαισθητοποιηθούν και να επιδείξουν ενδιαφέρον για θέματα ισότητας, στοχεύοντας στην παραγωγή πρωτότυπων έργων που θα προβάλουν το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι – και οι ίδιες – την έννοια της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των στερεοτύπων.
 Στο διαγωνισμό συμμετείχε το ΕΠΑΛ Καστοριάς, στέλνοντας μια ιδιαίτερα ευφάνταστη αφίσα.
Την ομάδα αποτέλεσαν οι μαθήτριες Καπαχτση Κωνσταντίνα, Αποστόλου Μαρία, Βιλτσάνι Έλενα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κυρία Γεωργίου Μαρία. Διευθυντής του Λυκείου είναι ο κύριος Παπαδόπουλος Γεώργιος.

Η αφίσα με την οποία διαγωνίστηκαν τα παιδιά ήταν η παραπάνω

Το κείμενο που συνόδευε την καστοριανή αποστολή ήταν το εξής:

"Αν και η ισότητα των δύο φύλων έχει κατοχυρωθεί νομικά στο Δυτικό κόσμο, ωστόσο φαίνεται ακόμη να αποτελεί ζητούμενο η τυπική εφαρμογή της στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η θέση της γυναίκας ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι μειονεκτική. Φαίνεται πως οι άνθρωποι ξεχνούν, ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες, τους ίδιους φόβους, τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις, τις ίδιες ικανότητες και ΟΛΟΙ- άντρες και γυναίκες - πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Για την παρουσίαση του θέματος, χρησιμοποιήθηκε το Δέντρο, καθώς παρουσιάζει πολλές συμβολικές ομοιότητες με την ανθρώπινη φύση. Οι ρίζες του το κρατούν ακλόνητο στη θέση του, με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο βαθιές και πιο γερές, το τρέφουν και του δίνουν τη δυνατότητα να βγάλει άνθη και καρπούς. Ο κορμός αποτελεί το απαραίτητο στήριγμα όσο αυτό μεγαλώνει, αναπτύσσεται, φουντώνει, βγάζει καρπούς.

Η κοινωνία, ως ένα Δέντρο, ριζώνει, μεγαλώνει, αναπτύσσεται, εξελίσσεται, αφού πρώτα στηρίζεται γερά στις δύο κινητήριες δυνάμεις της ζωής, τον Άντρα και τη Γυναίκα, πλάι πλάι, χωρίς φόβο, χωρίς προκαταλήψεις, παρά μόνο με Αλληλοσεβασμό και Ευγένεια
."


 Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο 2ο ΓΕΛ Κορυδαλλού
 Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου
 Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο ΓΕΛ Διδυμότειχου 

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών δήμου Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου