Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Snake Charmer: Η κινηματογραφική θ(έ)αση των γυναικών στην Ινδία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Snake Charmer: Η κινηματογραφική θ(έ)αση των γυναικών στην Ινδία


Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στις 26/4/2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο με αφορμή την προβολή της ταινίας «Snake Charmer».

Η ταινία, η οποία απέσπασε το "Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης" στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2017, έχει ως θεματική της τη θέση των γυναικών στην Ινδία και αποτελεί μια προσπάθεια απομάκρυνσης της κινηματογραφικής παραγωγής από την ενθάρρυνση της σεξουαλικής βίας.

Η Γενική Γραμματέας, αρχικά αναφέρθηκε στο γενικότερο έργο της ΓΓΙΦ για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και γενικότερα την πάταξη των έμφυλων στερεοτύπων σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, έκανε λόγο για τις σημαντικές δράσεις της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, οι οποίες, κάθε τόσο, χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης.

Παράλληλα, έκανε λόγο και για τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της έμφυλης ατομικής και κοινωνικής συνείδησης, επισημαίνοντας ότι μέσα από το έργο της ΓΓΙΦ, επιδιώκεται η μετατόπιση της σχετικής «μιντιακής» κουλτούρας σε μια προσέγγιση απαλλαγμένη από πάσης φύσεως σεξιστικές απεικονίσεις.

Τέλος και με αφορμή τη θεματική της ταινίας, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Η πληθώρα των σεξουαλικών κακοποιήσεων και γενικότερα η περιοριστική θέση των γυναικών στην Ινδία, αποσπά κάθε τόσο το διεθνές ενδιαφέρον, τονίζοντας την ανάγκη εξυγίανσης των έμφυλων ανισοτήτων. Από πλευράς μας, στεκόμαστε σύμμαχοι σε κάθε ποιοτική προσπάθεια της Τέχνης να προβληθούν θεματικές που άπτονται της ισότητας των φύλων, ικανή να εγείρει προβληματισμούς για τις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες όλου του κόσμου».

Με την ολοκλήρωση της προβολής, ακολούθησε συζήτηση με την σκηνοθέτιδα, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, τη Νομική Σύμβουλο στο Συμβουλευτικό κέντρο της ΓΓΙΦ, Ειρήνη Σιώζου και τη δημοσιογράφο Sudha Nair Iliades από το Athens Insider, όπου συζητήθηκαν σημαντικές παράμετροι σχετικά με τη θέση των γυναικών όπως αυτή απεικονίζεται, προβάλλεται και αναπαράγεται μέσα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, την έμφυλη βία και πως αντιμετωπίζεται στην Ινδία και την Ελλάδα.


Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/ Το Γραφείο Τύπου, 27/04/2017 Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου