Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Τα στερεότυπα του φύλου κάνουν τους έφηβους πιο επιρρεπείς στη βία


Πολλοί νέοι άνθρωποι ανέχονται τη βία στις εφηβικές σχέσεις. Μια μελέτη -ορόσημο του 1998 διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους νέους που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι ήταν αποδεκτό για ένα αγόρι να ενεργεί επιθετικά προς τη σύντροφό του σε ορισμένες περιπτώσεις .
Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των νέων ανδρών και πάνω από το ήμισυ των νέων γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι η γυναίκα « συχνά » ή « μερικές φορές » ευθύνεται για τη βία που ασκείται εναντίον της από τον σύντροφό της .
Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να αναπτυξουν την αποδοχή της βίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε άλλη έρευνα έχει βρεθεί ότι μπορεί να υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ συντηρητικών αντιλήψεων των δύο φύλων και της αποδοχής της βίας. Ενώ ξέρουμε ότι οι νέοι αποδέχονται τη βία, η κατανόηση του γιατί το κάνουν δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά.
Έρευνα σε εφήβους 14 και 15 ετών στη βόρεια Αγγλία αποκάλυψε ότι οι νέοι έχουν λεπτή κατανόηση του ποια συμπεριφορά συνιστά βία και πότε αυτό είναι απαράδεκτο.
Οι νέοι εύκολα χαρακτηρίζουν βία ένα ευρύ φάσμα συμπεριφοράς , όπως η σωματική, λεκτική , σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση . Το σπρώξιμο, οι φωνές, η ζήλεια , ο βιασμός και η κακοποίηση των παιδιών δόθηκαν από τους νέους ως παραδείγματα βίαιης συμπεριφοράς.
Η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων στη μελέτη μου φάνηκε ότι έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η βία διαπράττεται ως επί το πλείστον από τους νέους άνδρες. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη έρευνα επισήμαναν και τα ταξικά ή φυλετικά χαρακτηριστικά. Μια μικρή μειοψηφία των εφήβων λέει πως οι γυναίκες είναι οι δράστες της βίας.
Οι νέοι που ερωτήθηκαν ήταν λιγότερο συνεπείς στις απόψεις τους σχετικά με το αν η βία αποτελεί πρόβλημα. Δεν θεωρούν όλες τις μορφές βίας ως » κακές » και κάποια βία ακόμα θεωρείται ως αποδεκτή, ή ότι » άξιζε». Οι απόψεις τους διέφεραν ανάλογα με την περιγραφή της βίας , αλλά το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους είναι για το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες συμπεριφέρονται σε διαφορετικές περιστάσεις.
Η βία μεταξύ ανδρών θεωρήθηκε κυρίως ως φυσική, έμφυτη και οδηγείται από το βιολογικά » αρσενικό «. Αυτό το είδος της βίας δεν είναι πάντα αποδεκτό, αλλά πιο συχνά θεωρείται ως αναγκαίο ή κατανοητή η χρήση του για την επίλυση μιας διαφοράς, όπως για την προστασία της αγαπημένης ή για την επίδειξη ανδρισμού.
Οι νέοι βασίζονται σε αρκετά συντηρητικές ιδέες για την ανδρική συμπεριφορά για να δικαιολογήσουν τη βία μεταξύ των ανδρών. Με άλλα λόγια, η βία γίνεται αποδεκτή, ως εργαλείο του συστήματος που ενισχύει την παραδοσιακή συμπεριφορά των δύο φύλων.

Μετάφραση: Ελισάβετ Χατζηκωνσταντόγλου

Πηγή: theconversation.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου